Dzień dobry Motylki 🦋! olejny dzień pracy. Oto zadania na dziś: 1.Wysluchaj hymnu Polski i udziel odpowiedzi na pytania. -Dlaczego i kiedy śpiewamy hymn Polski? —Jaką postawę wtedy trzeba przyjąć? 2.Wysłuchaj wiersza pt.:”Polska” R. Przymusa …
Czytaj dalejMiesiąc: Maj 2020
Karolcia r. 9
Moja Zeróweczko!Jak już uporacie się z zadaniami na dzisiaj,to zapraszam Was do wysłuchania dziewiątego rozdziału „Karolci”.Co też się dalej wydarzyło…
Czytaj dalejW płaczu nie ma nic złego.
Dzień dobry:)1. Posłuchajcie, proszę, nagrania pt. „Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie” i zastanówcie się:– Co przytrafiło się bohaterowi opowiadania?– Na czyją pomoc liczył Łukasz?– Co oznacza przysłowie”Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie”? 2. A teraz spróbujcie wykonać …
Czytaj dalejPolskie miasta
Witajcie Starszaki!1. Dzisiaj wybierzemy się na wycieczkę po Polsce. Poznamy Polskie miasta. Obejrzyjcie film: 2. A teraz odpowiedzcie na pytania: Jakie miasto jest stolicą Polski? Czy znacie jakąś legendę dotyczącą Warszawy? Spróbujcie opowiedzieć swoim rodzicom.(np. …
Czytaj dalejOlsztyn
Witajcie Motylki… Czy wiecie, jak nazywa się miasto, w którym mieszkamy? Tak! Olsztyn. 1. Posłuchajcie Legendy o świętym Jakubie, patronie miasta. Możesz poprosić rodziców o przeczytanie legendy lub obejrzeć filmik . Legenda o Świętym Jakubie …
Czytaj dalejWrażenia i uczucia
Witajcie moi drodzy w poniedziałek:)1. Na początek,na rozgrzewkę,mam dla Was opowiadanie Macieja Bennewicza pt:”Wrażenia i uczucia”. Wysłuchajcie,proszę,nagrania i zastanówcie się jakie zdarzenie wywołało rozmowę o uczuciach. – W jaki sposób wujek Alfred pokazał dzieciom,że najbardziej boimy …
Czytaj dalejPolak mały
Dzień dobry!Dzisiaj przypomnimy sobie jakie mamy symbole narodowe!1. Zapraszam Was do obejrzenia filmu o polskich symbolach narodowych pt. „Polak mały”. Zapoznanie z flagą, godłem oraz hymnem Polski. – Ile mamy symboli narodowych? – Wymień wszystkie symbole …
Czytaj dalejPolska to mój dom
Dzień dobry kochane Motylki 🦋! Witamy ponownie po długim weekendzie majowym. Zadania na dziś : 1. „Domy z klocków”. Waszym zadaniem jest skonstruowanie domu/domów z klocków. -Z czym kojarzy wam się słowo dom? 2.Wysłuchajcie fragmentu wiersza A. Biernat pt. …
Czytaj dalej